컴백시간! 우주소녀 | 에이프릴 | 엔시티127 | 데이식스 | 헬로비너스 | 일급비밀 | 바시티




Hát sziasztok! Ismét elérkezett az idő, hogy áttekintsük az előadókat, akik újabb remek - vagy épp nem túl lenyűgöző dalokkal tértek vissza közénk. Ezúttal kikről esik szó?

WJSN, APRIL, NCT127, DAY6, HELLOVENUS

Valamint említést teszek két friss debütről is: TopSecret és Varsity.

Vágjunk is bele!






Kezdjük a lányokkal!



Első legyen az APRIL. A lányok nem tartoznak az ismert bandák közé - Japánban mondjuk elég népszerűek -, emiatt úgy vélem, hogy akad köztetek olyan, aki nem ismeri őket. Tudni illik, hogy a DSP egyik legújabb bandájáról van szó, akik nem is olyan rég debütáltak. Tudjuk, a DSP igazán lazán veszi promókat, szegény lányokat sem népszerűsíti úgy ahogy kellene. Az eddigi számaikat szerettem, lássuk most mit kaptunk:





Ó JÉZUS! Ez annyira jó, hogy el sem tudom mondani! VÉGRE! Eddig is szerettem őket, de most aztán telibe találtak. Így kell tálalni egy átlagos viszonzatlan szerelmet kérem szépen! Hát ez valami eszméletlenül bájos lett.

A klipről beszélve, hát ez valami elragadó! A felvételek gyönyörűek, az ötlet kiváló, a színek pompásak, a háttér megszerkesztése élethű, a lányok pedig nagyon aranyosak - a ruháik imádnivalóak és változatosak, eltérnek egymástól. Nagyon-nagyon szeretem ezt a videót!

A dal pedig... valami csodálatos. Lehet hogy túl aranyosnak vélitek, de erősen szomorkás szöveggel játszik, ám meglepően kreatív módon: 




Az egész szöveg egy régi, "mások által már elfeledett történeten" alapszik, egy "lányról, aki nem tudott megszólalni". Mintha csak egy szomorú mesét hallgatnánk - ez elveszi az élét az amúgy üresen csengő szavakról és üzenetről, egyenesen érdekessé téve azt. Nem tudom ki találta ki, de engem teljesen levett a lábamról, imádom! Amióta kijött, vagy ezerszer meghallgattam már. A dallam, a ritmus... minden tökéletes!

Az albumról szót ejtve... ezt tényleg meg kell, hogy hallgassátok! Minden egyes darab aranyat ér - már ha nem riadtok vissza az aranyos hangulattól.



Egy mini albumról van szó, mégis 8 dalt kaptunk. igaz, ebből három már ismert, csak kissé átdolgozott formában. Nyilván az új tagok miatt is. De azért felemelő, hogy ennyi számot zsúfoltak egy lemezre, amiért pusztán annyit kérnek el, mint egy rendes mini albumért. 

A dalok nagyon bájosak, mindegyik szerethető, sőt, imádnivaló! Nem túlzok, mindenkit bíztatok, hallgassa végig a lemezt - ha megteszitek, ti is érteni fogjátok miről beszélek. Minden egyes szám remekül sikerült; van ritmusuk, van dallamuk és jól megjegyezhető szövegük. Mindezek mellett, a második és harmadik szám akár promós is lehetett volna, annyira erősek. Tényleg, akár klipet is kaphattak volna - valóban ennyire jók. Mindenkinek csak azt tudom mondani, hogy hallgasson bele, mert nagyon megéri!
Csak a dal: 
10/ 10

Egészében: 
10/10


A következő legyen a WJSN. A lányok a Starship üdvöskéi, a múlt évben tűntek fel - és milyen jól tették! Tavaly a Secret című daluk volt az egyik legnagyobb kedvencem, szinte semmi sem tudta felülmúlni, már ha a zenéről beszélünk. A klip egyértelműen a kedvencem volt. Csak hát, mivel ilyen magasra tettem a lécet, előre féltem mi fog kisülni a visszatérésükből. Lássuk!

Nos, úgy tűnik nem kellett aggódnom! A klip és a dal is pont olyan elragadó, mint a Secret esetében volt. Különösen a dal! Már az első másodpercben tudtam - ez valami nagyon jó lesz. Tipikus S.E.S hangzással nyitott ugyanis, ezt pedig kifejezetten szeretem. Azt azonban el kell mondanom, hogy ezt a számot nem szeretem annyira, mint az előzőt. Nagyon hamar a fülembe mászott és sokszor is hallgatom, de egyelőre nem uralkodott el felettem annyira, mint a Secret tette annak idején - és még most is. Nagyon aranyos és elragadó, de egy-két helyen zavaróan kevés szünetet tartanak. Hiányzik a lélegzetvétel a dalból, kicsit tömény az egész - ahogy az a klipre is igaz. Szép, de egy picit sok. 

Ezzel szemben az album többi dala lagymatag. Többször is végighallgattam az egészet, de nem tudott annyira magával ragadni - pont azért mert lagymatag. A dalok néhol egyformák, nem tudom normálisan elkülöníteni őket. A szövegük hasonló, a hangzásuk hasonló, a tempójuk hasonló. Ez a tipikus "egy dalra volt pénz, aztán rájöttünk, hogy kellene még vagy hat, upszi". Nincs velük semmi baj, ne értsetek félre, de azt se tudom mondani, hogy annyira r.hadt jók lennének, hogy eldobtam tőlük az agyam. Minden esetre, ha egészében nézem a lemezt, akkor sokkal jobban sikerült mint az előző - ha viszont önmagában, akkor olyan ehhh. Nagyon aranyos, de picit olyan... pancsolás a langyos vízben. Szerettem volna egy kicsit többet látni a lányokból - mert attól, hogy nem promós egy dal, lehet kiemelkedően jó, nem jár ilyenért büntetés.


Hallgassátok meg ti is, és mondjátok el mit gondoltok!

Csak a dal
10/9

Egészében: 
10/7


Következzen a Hello Venus! A lányok már elég rég hallattak magukról, így eléggé hiányoltam őket - mert annak ellenére hogy sokan ki nem állhatják őket, én kifejezetten szeretem a zenéjüket. Most a Mysterious című klipjükkel örvendeztetnek meg bennünket.


Ó, erre igazán nem számítottam. Ez valami egészen új és friss - ezektől a lányoktól, akik mára már szinte már megtestesítői lettek a "kissé erőszakosan szexi" banda jelzőnek. A dal jóval finomabb és lágyabb mint amit már megszokhattunk - hogy is mondjam, cukibb.  A hangzásvilág majdnem idegenek mondható a HV stílusától, a füttyszó pedig - amellett, hogy igen fülbemászó és remekül segíti az egyes részek átvezetését - teljesen meglepett. Egyáltalán nem ezt vártam, sokkal inkább valamit ami az I'm Ill és a Wiggle Wiggle utóda lesz. Nem mintha bajom lenne vele. Igen, tetszik a dal, annak ellenére, hogy tényleg nem ilyet vártam. 

A klip igen látványos, szépek a színek, szépek a vágások és a helyszínek is. Valahol emlékeztet a régi Dalshabet (különösen a BBB) és Kara világára, mintha annak egy furcsa ötvözete lenne az egész - maga a dal is egyébként. Ha visszagondolunk a Wiggle Wiggle és az I'm Ill klipekre, nos, láthatjuk hogy ez azokhoz képest igazán minőségi anyag lett. 

A dal maga is remek, igazán ügyesen játszik az említett füttyszóval és a csörgővel, melyek játékos hangulatot árasztanak, valamint a trombitával (?) ami azért a szexis beütésről is gondoskodik. Mindez pontosan visszaköszön a videóban is, ugyanis mind látjuk, a férfi pontosan tudja mit művelnek a lányok. Nagyon tetszett ez az ötlet.


Az egész albumot tekintve viszont, nos, nagyon csalódott vagyok. Tele van olyan dalokkal, amiket már hónapokkal ezelőtt is hallottunk - ahelyett, hogy újabb darabok lennének rajta, ahogy annak lennie is kellene. Nem tudom, hogy erre adnék-e ki pénzt vagy sem, tényleg nem tudom. A Runaway egy iszonyatosan jó szám, de szintén ismertük már régebben is. Emiatt pedig igazán csalódott vagyok, tényleg.



Csak a dal: 
10/9

Összességében: 
10/6


Most pedig következzenek az urak!


Az első legyen a Day6. Ó te jó ég, mennyire vártam már ezt a visszatérést! Nem tudom miért ennyire alulértékelt ez a banda, mikor tényleg elsőosztályú zenét játszanak. Komolyan, imádom mindegy dalukat, annyira sok érzelmet és fájdalmas valóságot sűrítenek a számaikba! Most az I Wait című klipjüket hozták el nekünk. Nézzük meg!





Jó ég, ez aztán arcon csapott! Az üzenet, a dal, minden pompás volt. Nem tudom mi van ezzel a héttel, de csupa finomságot kapok - és ez is egy közülük. Sokan úgy vélik, hogy a dalnak erőteljesen anime opening hatása van, de igazából ezt talán azért érezzük, mert koreai nyelven nem sok rock hatású dallal találkozunk, ezért is KPOP a neve a "műfajnak", amibe annyi stílust belesűrítünk.

Tényleg nem értem, hogy miért nem népszerűbbek a fiúk, maguk csinálják a dalaikat, a zenét és a szöveget egyaránt, sőt a klipek elkészítésében is részt vesznek. És micsoda eredménnyel! Hiszen ez zseniális. Még azt sem hozhatjuk fel mentségként, hogy "nem cuki pasikról van szó", hiszen haló, nyissuk ki a szemünket! Ezek a férfiak (is) kifejezetten jóképűek. Így végképp nem tudom hová tenni a figyelem teljes hiányát.
Az 아 왜 (I'll Wait) | Oh, miért című szám ugyan nagyon jó lett, de azt is be kell vallanom, hogy annyira nem tetszett, mint az előző kettő. A refrénnel van egy kis bajom, valahogy, nem is tudom miképp fogalmazzam meg, túl erőteljesre sikeredett - ami elütött a felvezető részektől. Enyhén erőszakos az alap ahhoz képest mennyire finoman vezették elő a refrént. Ezt lehetséges hogy szoknom kell még, de egy kicsit zavar.

A klip maga nagyon szép lett! Úgy érzem, nem kaptak annyi pénzt mint kellett volna - de remekül megoldották a dolgot. Szépen felvett és megszerkesztett jelenetekről van szó.
Ami mégis a legjobban lenyűgözött, az a kislemez másik dala. Mert az valami fantasztikus! 



A dal címe 겨울이 간다 | Kitavaszodik - ennek megfelelően pedig lélekmelengetően édes-keserű hangulatot áraszt mind a dal, mind a szöveg. Egyszerűen imádnivaló! Számomra sokkal többet adott, mint az I Wait, sőt, inkább úgy mondanám, hogy teljesen más érzést. Félelmetesen jó lett, mindenféle értelemben. Szinte libabőrös lettem, mikor meghallottam. A hangok tökéletesen illeszkednek az alaphoz, ezen igazán sokat dolgozhattak - néhol pontosabbnak érzem, mint a klipes dalt. Bár az is igaz, hogy az I Wait figyelemfelkeltőbb és izgalmasabb elemekkel játszik, érthető miért azt emelik ki. A nép amúgy is jobban szereti a pörgősebb darabokat, szóval értem a választást.



Csak a dal: 
10/9

Összeségében: 
10/10




A következőkben két debütáló bandát szeretnék megemlíteni. Lehet, hogy nem foglalkoztok velük, vagy még nem hallgattátok meg őket, de akkor itt az alkalom. 

Az első a 바시티 | VARSITY - U r my only one legyen:



Gyerekek... mi a franc ez? Nagyon régen láttam ennyire pocsék klipet, mint ez! Hát mégis ki készítette ezt? A felvételek szörnyűek, a vágás pocsék, a filterek és effektek feleslegesen és inkább zavaróak mint kellemesek. A tető egyértelműen Monsta X érzést kelt, míg a vörös szín egyből a 7th Sense-t juttatja az ember eszébe. Ennél rosszabb videót tényleg nagyon régen láttam - hiszen minden egyes szempontból támadható! Tényleg ilyen silány és már létező bandák rajongóinak támadási célpontot adó videóval akarja bárki útjára indítani az új és egyben egyetlen bandáját? HÁT NORMÁLIS? Oké, megpróbálok lenyugodni.

A legfájóbb ebben az egészben, hogy maga a dal nem lenne rossz, tényleg nem. Az átlag alsó szintét épp megüti, egészen kellemes részek is vannak benne. DE. Egyes tagok hangja kiforratlan, de olyan szinten, hogy kihallom még az album verzióból is - néha kínosan egyértelműen. Az alap már ezerszer hallott elemekből lett összevágva, mintha kikaptak volna minden csinos kis részletet más dalokból.
A szöveg szintén semmitmondó, olyan mint minden másik. Nevetséges. Ez egyszerűen borzasztó! Komolyan nem értem mit gondoltak. 

A tagok túl sokan vannak egy kis - és totál ismeretlen - céghez képest, akik még magát a bandát sem tudják felfuttatni egyszerűen, nem hogy ennyi tagot. A táncot nem tudják rendesen, sokszor látni, hogy egy-egy tag mást csinál mint a többiek. Nem tudom milyen tréninget kaptak, de nem ártott volna nekik még egy kevés. És most nem a fiúkkal van a baj, a céggel.

Ez borzasztóan átlag volt. És az átlagot is épp hogy elérte. Azért várjunk, hátha legközelebb valamivel jobb anyaggal jelennek meg. Ha lesz legközelebb.




10/3





A másik debütáló banda pedig a TOPSECRET. A szám címe pedig SHE. 



Na ez már ezerszer jobb! Imádom, szó szerint, a maga esetlen, éretlen módján elragadó! A hangok mondhatni a helyén vannak, a dal remekül épül fel, és két hallgatás után olyannyira az ember fejébe mászik, hogy az hihetetlen! A klip szépen van megvágva, egyértelmű és kellemes színekkel van tele. A zene pedig nagyon élvezetes! Már az elején, mikor meghallom a This Love This Love sort abban a tipikus hetvenes évek hangzásban, meghalok. Mintha szíven dobtak volna egy csákánnyal. Ez a hangzás pedig egyértelműen végigkíséri a dalt - főleg a háttérben. Imádtam! (Kicsit emlékeztetett a SNUPER - Platonic Love -ra, aztán a ROMEO - Lovesick-re... ebből pedig egyenesen következett, hogy az INFINITE Be Mine-ra is... Hangulatában, és enyhén hangzásában.)

Igen, nem tökéletes, sőt! Sok hibája van, de mindezek ellenére tisztán érezni az igyekezetet, ami tiszteletreméltó. A szöveg pedig olyan emberi! Nem csak a "jó a segged oszt ezé mostan az ényimé leszel he, ne hazuggyá te is akarsz engemet na már", hanem van egy kis valóságalapja a dolognak.





Persze szerelmes dal, de mégsem a megszokott formában. Felvázol majd indokol is. Tényleg beleszerettem, annak ellenére, hogy biztos vagyok a bukásukban. Lehet, hogy a következő alkalommal valami jobbal rukkolnak elő, de ez egyelőre még nem elég. Én viszont imádtam. Nagyon.



10/7




Most pedig következzék valami olyasmi, ami nagyon, de nagyon meglepett. Nem húzom tovább, íme az NCT 127 visszatéréséről alkotott véleményem. Először az első verziót néztem meg.







Az arcom kb: 




Aztán egyből rákattintottam a második verzióra.





Én meg csak: 




TE JÓ ÉG! AZT A ROHADT RÉZFÁNFÜTYÜLŐS HÉTSZENTSÉGIT!

....
...
..
.


Ez annyira jó, hogy arra szavakat sem találok! Komolyan, én olyan szinten szerelembe estem, hogy a bejegyzésem ezen részét igazán nehezen sikerült megírnom. Mégis hogy öntsem szavakba mindazt, amit ezzel a visszatéréssel kapcsolatban éreztem?

Kezdjük azzal, hogy ritkán vagyok úgy, hogy bármit is érzek. Monstanság - nem akarok megbántani senkit sem - de gyakorta veszem észre, hogy oké, piacra dobnak egy lemezt, de csak a klipes dal az, amit rendesen kidolgoznak, a többi szám meg lóg a levegőben, nagyjából egyformának tűnik minden másik, Megszerethetők, nem rosszak, de nem is jók. A múlt évben rengeteg ehhez hasonlóval volt dolgom, de ez olyan jó két éve vált igazán zavaróvá.

Nos, előre bejelenthetem, hogy ez a lemez 2017 legjobbjai között fog szerepelni, teljesen mindegy, miket kapok még kézhez az év során. Ennyire jól kidolgozott, alapos munkával nem tudom mikor találkoztam utoljára. Bocsássatok meg, ha úgy tűnik, hogy csak áradozni vagyok képes, ezért gyorsan ki is kell jelentenem; nem vagyok NCT rajongó. Nem ismerem a tagokat, még a nevüket sem tudom, tényleg, egy tag nevét sem. Viszont a zenéjüket imádom. Tavaly még a Fire Truck című dalnak is sikerült meghódítania, holott elsőre roppant ellenszenves volt. De megszerettem, egy ideje pedig szinte rá vagyok függve - jobb későn mint soha!

Tehát, tudom hogy a klipről kellene beszélnem, de a Limitless album annyira, de annyira nagyon jó lett, hogy nem tudok csak úgy elmenni mellette - és a dalok mind összefüggenek, egy téma köré építkeznek, így egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni őket.

Miről is szólnak ezek a dalok? Fiúkról, férfiakról. Tényleg. Lehetséges, hogy ez annyira nem jön át elsőre, talán néhol halandzsának is tűnik a szöveg - koreaiul egyáltalán nem -, de ez egy olyan komplett anyag, ahol minden egyes dal minden egyes szövegében végre (!) férfi szemmel láthatjuk a világot. Nem a lányoknak imponáló szófordulatokkal élnek, nem romantikus képeket festenek le - egyetlen dalban fordul elő ehhez hasonló, s ott sem kifejezetten ilyen értelemben -, hanem keményen az arcunkba nyomták az igazságot.

Ha nem lenne világos miről beszélek, akkor elmondom, hogy a szexről - többek között. A fordítások során nagyon sokszor elcsúszik a lényeg, szavak amiket direkt kettős értelmük miatt választottak, ám nincs olyan koreai ember, aki ne értené pontosan, hogy miről is akarnak beszélni a fiúk. És nagyon jól teszik! Ne haragudjatok, de szerintem nevetséges állítás, hogy 19-22 éves fiúkat csak a lányok lelki világa érdekel, s az, hogy tudnák ez minél romantikusabb módon a tudtukra adni - ugye ebben egyetértünk?


Tehát, nagy levegő.



Ez az album végre egy kicsit élethűbb képet mutat, olyasmit amiket valóban ki is mondhatnak a férfiak, ami miatt nem kell szégyenkezniük - ó de sokszor láthatjuk az énekeseket is pironkodni, mert amit a lányoknak roppant kellemes hallani, azt nekik még sokkal kínosabb kijelenteni, s talán soha nem is tennék, ha a cégük nem kényszerítené őket. Ezzel persze hitelt is vesztenek többek szemében (akik nyilván nem a rajongóik) - mert ne gondoljuk hogy a koreai pasik mások. Semmiben sem különböznek nyugati társaiktól. Ugyanaz jár a fejükben.

Tehát a lemezről szőtt elméletem: minden dal egy-egy férfit testesít meg. kapcsolatok bizonyos pontjain. Őszintén hiszem, hogy ez volt a cél - a szövegekből mondjuk ez teljesen világos számomra. Itt van nekünk először is a Limitless - szól egy tipikus fiúról, akinek fogalma sincs mit kezdjen magával, az életével - úgy tesz, mintha nem érdekelné az egész, valahol mégis arra vágyik, hogy valami nagyot vihessen véghez. Ez persze csak keveseknek sikerülhet, mert az "élet sz@r,  a világ meg kegyetlen". Igazán tinédzser érzést áraszt az egész. Nos ez a fiú megpillant egy lányt, aki pont olyan mint ő, és bumm, történik ami minden esetben szokott. A fiú azt hiszi magáról, a lányról és a köztük lévő kapcsoatról is, hogy különleges, így máris kész a történet, amin mindenki keresztülmegy élete során legalább egyszer. Nem feltétlenül szerelemről van itt - még -  szó, de erős vonzalomról - többek között testi vonzalomról is. Nem véletlen ám a 12-es karika még a tánc verzión is

Ezt követi a Good Thing:



Ha nem lenne világos, a dal nem szól másról csak szexről. Így, ahogy mondom. A szöveg jól érthető - annak ellenére, hogy finomítottam egy-két helyen, mert magyarul kicsit visszatetszőnek hatott volna. Koreaiul azonban teljesen elfogadható, nem használ obszcén vagy túl világosan a lényegre mutató szavakat, mégis érti mindenki. Aranyos, ahogy a legtöbb rajongó nem akarja felfogni, hogy miről is van szó. Pedig nem olyan nehéz ez. 
Én pedig imádom a dalt, talán még jobb is mint a Limitless. A legjobb az egészben az, hogy a koruknak megfelelő témát kaptak újra. Olyasmit amiről el is hiszem, hogy valóban megfordul a fejükben - és ne áltassátok magatokat -, meg is történik velük.




Maga a szám zseniális, friss és erőteljes. Remekül kidolgozott, feszült és mégis rugalmas szerkezettel. Kiváló!


Ezután hallhatjuk a Back 2 U című dalt: 




Most mondjátok, hogy nem tökéletes! Komolyan, olyan erő van benne amit alig tudtam felfogni mikor először hallottam. Annak ellenére, hogy egy lassabb tempójú dal, teljesen magával ragadott. A dallam, a ritmus, a tökéletesen felépített dalszerkezet - minden a helyén van, még a hangok is! A szövege is érthető, egy férfi aki ugyan szakított a barátnőjével - és talán teljesen maga mögött is hagyta, mégis mikor meghallja a nő könyörgő sírását (ugye, ugye? mint a nők részeg exei, akik hajnalban telefonálnak), nem tudja nem sajnálni. Persze közben emlékszik, hogy miért is nem működött az egész, így végül elvágja az utolsó hozzá fűző érzelemi szálat is. 

A szöveg minden egyes dalban olyan jól van megírva, hogy szinte látjuk a történetek előzményeit is. Ez aztán már igen!

Ezek után hallhatjuk a Baby Don't Like it című számot, ami egy újabb, teljesen más helyzetről számol be. A férfi igazán vonzódik - nem szerelmes! - egy olyan lányhoz aki nem egy tipikus jókislány, elég merész, tudja mi a helyzet s egyenesen provokálja a férfit. Ez valahol félelmetes és mégis nagyon vonzó, mert olyan dolgokat hoz ki belőle, amiken még ő is meglepődik. Itt is elég erősen kihallatszik a szex-téma a háttérből - ugyan, ne mondjátok hogy ez meglep titeket.

도대체 나도 내가 왜 이러는지 나 또 왜 나쁜 짓 하고 싶은지
Mi a francot művelek már megint? Miért akarok rossz dolgokat tenni veled?

참을성이 없네 정말 날이 샐 때까지,너를 괴롭혀줄 테니까
가까이 와 내게 보여줘 봐 너의 fantasy를 내가 아주 친히 예뻐해 줄 테니까 right
Nincs türelmem, addig gyötörlek, míg fel nem kel a nap.
Gyere közelebb és mutasd meg mire vágysz, és én magam váltom valóra. 

하는거야 going so high 배는 채워도
밤 새 놀아보는 거야 피곤은 접어둬
Mert csinálni fogjuk, a magasba jutunk, kielégítem az éhségem.
Egész éjjel játszani fogunk, nem érdekel a fáradtság.

Azt hiszem hogy ez elég is. Akinek ez nem világos, az vagy nagyon fiatal, vagy nem is tudom, naiv. Nem kell azt hinni, hogy ők nem gondolnak semmi ilyesmire - ez nevetséges volna.

A következő dal a Hartbreaker, ahol egy igazán érdekes helyzettel nézünk szembe. Ez egy olyan szöveg, amit lányok szoktak énekelni - most fordítva láthatjuk a helyzetet. Zseniális, tényleg! Maga a szám is nagyon jó, de így még inkább tetszik. Egy lányról, aki pontosan tudja hogy a fiú odáig van érte, mégis szórakozik vele - kiszámíthatatlan, ettől pedig csak még vonzóbb. Nagyon tetszett ahogy az album sötétségét feloldották a dallal, bravó!

Az utolsó szám pedig az Angel. Egy nagyon aranyos szám a szerelem első stádiumáról, mégsem a megszokott nyálas formában - azért ott vannak a szép, fehér combok és vörösre festett ajkak. A tipikus rész, mikor a férfiak még az égen lévő csillagokat is leígérik - udvarolnak, de még maguk sem biztosak abban mit éreznek. Nagyon tetszett, főleg a zenei alap a rengeteg hangszerrel.


Ez az album aranyat ér. Egyszerűen csodálatosan van összerakva az egész, minden szám kidolgozott. Az egyes dalok elütnek egymástól, élesen elkülönülnek, mindegyiknek megvan a maga egyedülálló hangzása. Érzelmeket fejeznek ki, melyek tökéletesen passzolnak a szöveghez, (maga az alap is), váltakozva. Nincs két egyforma a lemezen, ami nagyon ritka, épp ezért ennyire értékes. 

Messze a legjobb album azok közül amiket fel tudok idézni...


10/ 15(!)


Ez lenne a jelenlegi véleményem. Azért kiváncsi vagyok a tiétekre is! Nektek elnyerte valamelyik szám a tetszéseteket? Ha igen, melyik? Mit gondoltok? 

8 megjegyzés:

  1. Bocs de nagyon nem tetszett, amit az NCTről írtál. Én épp hogy a rajongójuk voltam, de ahogy a fordításokat is láttam teljesen kiábrándultam, ahogy mások is. Nem értem hogy lehet erről bárkinek jó véleménye, mikor nem szól másról az egész, csak a szexről. Már ha így igaz tényleg. Ez semmiben sem különbözik Jay Parktól meg hasonlóktól....ez már akár amerikai zene is lehetne... Nagyon csalódott vagyok a dalok miatt és a véleményed miatt is. Nem tudom hogy lehet ezt szeretni... Lehet hogy a számok nem rosszak de semmi értelmük nincs!! Ennyire azért nem nehéz rendes szöveget írni... Más témák is vannak a világon...

    A többi előadót annyira nem ismerem, azokról nem tudok véleményt mondani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Először is, köszönöm a hozzászólást, mindig értékelem, ha valaki nyomot hagy maga után, még ha véleményünk nem is egyezik. És most valóban nem egyezik.

      Az NCT album az egyik legjobb lemez, amivel eddig találkoztam. Frissítő, új és igazán eredeti - szerintem. Furcsa, hogy a témát ennyire sértőnek találtad, holott nyilván nem annak szánták, szerintem sokkal inkább felemelő a dalok realitása.

      A másik dolog pedig. Én nem látok semmiféle hasonlóságot, ha már Jay Park-ot említed, és az amerikai zenét - nyilván azért, mert kényelmetlennek találod a témát, holott nem olyan meglepő, hogy ennyi idős férfiak foglalkoznak a testiséggel. Azért azt hozzá kellene tenni, hogy JP egy teljesen más szinten űzi ezt az ipart, mind zeneileg, mind szövegileg. Csak nézzünk rá egy klipjére! Az ő - és más előadók - esetében a szöveg sokszor teljesen a szex körül forog - itt viszont nem erről van szó, sokkal inkább mögöttes dolgokról. Ezt pedig úgy mondom, hogy nem vagyok rajongó, szimplán értem az eredeti szöveget - és koreaiul ezek cseppet sem sértőek, nem köteles őket senki egyértelműnek venni. Lehet finoman értelmezni őket, erre törekedtek a készítők is, ezért lehet élő műsorban látni pl. a Good Thing című dalt is. Jó volna, ha ezt azért nem mosnánk össze más előadókkal, mert egyrészt semmi értelme az összehasonlításnak, másrész itt nem "cs.csökről és vonagló p.csákról" énekelnek - ahogy említettem is.

      Valóban, vannak más témák is - viszont itt minden egyes dal egy-egy új történetet, megközelítési módot és értelmezés nyújt. Nem tudom hol találkozhattam még ilyen remek dologgal a közelmúltban. Vegyük csak, milyen témák vannak? Pénzmosás, szar társadalom? Hol fog ez érdekelni egy ennyi idős fiút? Gondolod, tényleg ezt fogja foglalkoztatni, holott még a legtöbb idősebb embert sem érdekelnek ilyenek? Nekem pont ez tűnne iszonyatosan hamisnak. Előfordulhat - meg is esett más bandákkal -, de szem előtt kell tartanunk, hogy KPOP-ról beszélünk, amibe nem fér bele minden, s a rajongók vannak előtérbe helyezve. Ilyen dolgokon is el kellene gondolkodnunk egyébként.

      Az általad minden bizonnyal nehézményezett szex-téma olyan dalokban jelenik meg, melyeket nem promóznak, így senki sem szólhat bele abba, mit szeretnének átadni a rajongóknak. A klipben nem tekergőznek félpucér/pucér csajok akikről tárgyakként beszélnek. Itt semmi ilyesmit nem láthatunk, így nem értem, és nem is tudok egyetérteni az állításoddal, miszerint ez is olyan "mint a többi". Nézzünk egy kicsit a sorok mögé is - itt inkább a fiúk/ férfiak szemszögének bemutatása a lényeg, nem maga a szex.


      Még egyszer köszönöm szépen a kommentet! Jó volt hallani egy ellentétes véleményt is! :)

      Törlés
    2. Ez faszság! Ilyenre nem kell büszkének lenni! Lehet olyanról is írni amikről normális bandák: BTS, B.A.P! Nekik legalább vannak renges dalszövegeik... Amik nem arról szólnak, hogy ki melyik csajjal mit csinál. Ez gusztustalan és régen ez a te véleményed is ez volt....vagy csak más énekesekről gondolod ezt?

      Törlés
    3. Szervusz Névtelen! :)

      Először is, köszönöm a hozzászólást!

      Másodszor pedig, nos, kezdjünk bele! Elég érdekesnek tartom amit most leírtál, főképp a bandák miatt. A BTS kifejezetten sok szexuális témát dolgoz fel a dalaiban, sokkal egyértelműbben és lényegre törően - de a B.A.P sem kivétel. Pár példa: BS&T, War of Hormones, Killer, Sugar Mix Tape - 싸이하누월.

      A KPOP - és minden más terület is - dalainak fele erről szól, mert bármennyire furcsa is, ez az élet egy kikerülhetetlen része. Így hát, még a legcukibbnak tűnő dalok között is akadnak itt-ott utalások, csak meg kell hallani őket.

      Törlés
  2. Szia!^^
    Nem szoktam gyakran véleményt írni, de ennyi negatív komment után nem bírtam magammal. ><
    •April: Nem is tudom mit gondoljak róluk. Hallottam róluk már tavaly is, de sose hallgattam tőlük semmit. Elég érdektelen voltam velük kapcsolatban viszont ez a CB és a minijük kifejezetten tetszik. Kellemes hangzásuak a dalok a title pedig gyönyörű lett. Néha szüksége van az embernek a sok pörgős szám után egy-egy nyugodtabbra is. Nem lettem egy elkötelezett rajongójuk, de biztos figyelni fogok rájuk. :)
    •WJSN: Nem kedvelem kifejezeten a lányokat, de a számaikkal nincs semmi bajom. A Secret nem tudtam annyira megkedvelni viszont az I Wish nagyon is megfogott. Az MV nem tetszik annyira viszont a dal nagyon fülbemászó. *Pirospontesőt*
    •Hello Venus!: Ez most nem jött össze nekem. Egyszerűen nem az én világom. Én is arra gondoltam mielőtt meghallgatam hogy biztos az I'm Ill-hez hasonló lesz de nem az lett. Majd a következő nekem is tetszeni fog. :)
    •Day6: Róluk eddig annyit tudtam hogy a JYP dugdossa őket valahol a világ elől jól elrejtve. Kevés promót kapnak szerintem. Ez a szám és minialbum valami hihetetlen lett! *""*
    *Tapstapstaps*
    És a YT nézettséget és véleményeket elnézve pontosan betaláltak a hangszeres zene kedvelőinél. Remélem népszerűbbek lesznek. :)
    A 2 debütáló bandáról nem tudok semmit. Nem fogtak meg, de a TOPSECRET tényleg jobb lett.
    •NCT127: Azt hittem hogy már nem tudnak újat mutatni de aztán jött ez a szám és ...... azt hiszem meglett az év kedvenc visszatérésem. Egyszerűen nincsenek szavak mennyire imádom ezt a számot. (Halkan megsúgom hogy már reggelente is erre ébredek :'D.)
    A minialbum többi része is teljesen okés.
    Az előttem kommentelőknek talán annyit mondanék, hogy az élet nem dorama. Ahogy a koreai férfiak sem prüdek. Nem minden ázsiai férfi magas, hófehér bőrű és gombszemű. Minden ember különbözik, de azért az alap emberi ösztönök mindannyiunkban megvannak. Ne éljünk azért mesevilágban. És valóban a szexről, avagy az érzékiségről szólmanapság a legtöbb szám. Ilyenek vagyunk mi emberek. De még a koreográfiában is rengeteg ""ilyesféle"" megnyilvánulás van. A lányokról meg inkább ne is beszéljünk.
    Manami avagy Viki ~ köszönöm hogy ilyen aktív vagy. :) Várom a további posztjaidat is.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Köszönöm a hozzászólást, és igyekszem valami értelmeset válaszolni rá :D Örülök, hogy leírtad a véleményed, mindig érdekes olvasni őket! :)

      Áh, örülök ha tetszett az April albuma, szerintem is igen jó lett. Remélem ez kicsit majd segít a helyzetükön. Utálom a DSP-t...

      Milyen furcsa! Kétféle ember van. Aki a Secret-et szereti, és aki az I Wish-t. :D Nem találkoztam még olyannak, aki mind a kettőt tényleg megszerett volna. Pedig még hasonlónak is találom őket. :D

      A Day6 eszméletlen banda, nagyon szeretem őket a debüt óta! Már az első lemezük te volt csodálatos dalokkal! A JYP pedig kakil rájuk nagyjából. :/ Most a Twice van futtatva, mert belőlük sok pénz folyik be. De idővel kapnak ők is lehetőséget, ebben biztos vagyok! :) Láthatóan zseniálisan tehetségesek! :)

      És így, a végére! Milyen jól megfogalmaztad. Az élet nem egy dorama. Ez így van! :)

      Tényleg köszönöm a hozzászólást, és azt is, hogy olvasod a blogot! :) Remélem a közeljövőben is érdekesnek találod a bejegyzéseket! :)

      Törlés
  3. Sziaa!
    Huha milyen gyorsan kezdődött ez az év is:D
    April és WJSN: egyik banda sem a kedvencem, de elhallgattam az előző dalaikat. Az April új száma talán az összes eddig közül a kedvencem. A WJSN új száma nekem kicsit unalmas. A koreográfia viszont valamiért nagyon tetszik, úgyhogy mindig megnézem a fellépesiket.
    Day6: huuuhaaa az első pár másodperctől imádom,ez lett a kedvenc dalom tőlük. Nekem is kicsit anime zenére emlékeztet ami csak plusz pont (hát igen, 6-7 évvel ezelőtt nagy anime rajongó voltam :'D ) hallgatom és azonnal a régi kedvenc anime jeleneteim jutnak eszembe róla. És most már egyátalán nem érzem a kilépett tag hiányát mint az előzőben.
    NCT 127: hát első hallgatásra nekem nem tetszett a szám. Vagyis nem is az hogy nem tetszett, inkább olyan semmilyen volt. Megnéztem szöveggel is, az se nagyon változtatott ezen az érzésen. Mostmár, többszöri hallgatás után kezd belemászni a fülembe de nem hiszem h a kedvencem lesz. De az eddigi NCT számok sem igazán passzolnak az én stílusomhoz, szóval nem hiszem hogy ez változna.
    A dalok szövegéről pedig annyit, hogy engem egyátalán nem zavar hisz teljesen természetes dologról van szó. Így pedig, hogy csak burkoltan van jelen a szövegben csak még izgalmasabbá teszi a dalt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Köszönöm szépen a hozzászólást! Mindig kiváncsi vagyok a véleményekre, imádom őket :D

      Nagyon örülök, ha az April tetszett! Nagyon elragadónak találom ezt a visszatérésüket. Úgy tűnik a DSP végre rájuk is fókuszál. :) Kicsit. Nagyon kicsit.
      Day6!!! Teljesen odáig vagyok értük! Nem csak mert zenészek - tényleg azok -, hanem mert a hangjuk is csodás. Nem csak a hangszerekhez értenek, de még az alacsony költségvetésből is olyat hoznak ki, amit nem lehet nem szeretni! Hát zseniálisak! Én is anime rajongó voltam anno, szóval megértelek! :)

      Nem tetszett az NCT? Sebaj! Nem lehet egyforma mindenki izlése. És ez pont így van jól! :) Elég unalmas világ is lenne :D De örülök, hogy ennek ellenére is mondtál róluk véleményt! :)

      Még egyszer köszönöm szépen! :)

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...