컴백 시각! 방탄소년단 | BTS - You Never Walk Alone (WINGS)


Megjöttem, visszatértem. Nézzétek el a késésem, vizsgaidőszak volt, aztán pedig elkapott az influenza - amit még most se értek, én soha nem szoktam ilyeneket összeszedni -, ágynak döntött és két teljes hétig nem eresztett. Azt hittem még ki is csinál a végén. Na de, ez senkit se érdekel, szóval essünk neki!

Tehát. Visszatért a BTS...
Mindenki várta, én is. És itt van, megjött, lecsapott ránk a BTS. Ezúttal a Wings album átdolgozott verzióját kaptuk a kezünk közé, a You Never Walk Alone-t - könyörgöm, mondjátok, hogy megvettétek / megveszitek! -, amin plusz négy dal kapott helyet azok mellett, melyek már a Wings szimpla verzióján is ott voltak. 

Lássunk is neki!

Két klipet is készítettek, nem mintha ez annyira meglepő lenne, ezek közül pedig az első a Spring Day / 봄날 volt. Nézzük meg!


Hm, lássuk csak! Mit lehet erről elmondani? 

Mikor először láttam... ott ültem a gép előtt, és... 




.
.
.
.
.
.
AZTAK.VAJÓÉG!

De most komolyan, ez, ez, csodálatos! Emlékeztek még arra az igen frappánsnak szánt mondatomra, amivel az I Need You és a Run megjelnést illettem? "Mintha ütvefúró alá feküdtem volna." Nos, amennyiben az INY és Run ezt az érzést váltotta ki belőlem, akkor mivel jellemezhetném ezt? Sokat gondolkodtam, hogy valami viccesnek tűnő, de persze üresen csengő jelzőt tudjak kiötleni, de nem ment. 

Tényleg nem ment. Mert ez csak... áh!

Kezdjük a zenével. A dallam csodálatos. De ami ennél is jobb, az a fiúk hangja. Sokat olvastam arról, hogy "nem is énekelnek". Én meg csak ültem a gép előtt, és nagyjából fél órába telt, mire eljutott az agyamig ennek a mondatnak az értelme. Nem énekelnek? Mi a fene? A fületeken ültök? Talán még soha nem hallottam, hogy ennyire kifejezően, ennyire érzelmesen énekeltek volna a fiúk! Hát ez valami eszméletlen volt, érezni hogy ismét mennyit sikerült fejlődniük - ami azért meglepő, hisz nem voltak amúgy se hiányában a tehetségnek. A másik pedig, és ezt sokszor mondtam már: nem attól lesz jó énekes valaki, hogy kiordítja a tüdejét. Szerintem

Ez pedig meglepően szép teljesítmény volt, Komolyan. Menjünk szépen sorban. A legjobb pillanatok. 


1. V 

"You know it all, you are my best friend.아침은 다시 올 거야." - ezen a sor hallatán egyszerűen kiült rám a libabőr (Így mondják ezt? Olyan furán hangzik. Na mindegy.) Az a hangszín, az a mód, ahogy képes kifejezni valamit... Zseniális! Nem az ő hangja a kedvencem a bandából, de tagadhatatlanul ledöntött a lábamról. V, ilyet még sokat szeretnék hallani! 


2. Suga

Azt a mindenit! Tudjátok, mind tudjátok, Suga, nos, ő Suga. A kedvencem. Ha csak kinyitja a száját, meghalok.  Ez köztudott, szóval tovább is lépek. 

Na jó, mégsem tudok csak úgy túllépni ezen. A szívem majdnem kiugrott a torkomon, mikor az első refrén után hirtelen megtört a dallam, mert éreztem mi fog jönni. Én csak ültem ott a gép előtt ártatlanul, mikor is Suga megjelent és... hirtelen Jiminnek éreztem magam.






Tudtam, óh, tudtam, hogy ismét ezt fogja tenni velem és a dallal is!


너무해 - 너무해

.
.
.

다시해줘... 



Hadd magyarázzam meg! Amig sokan azzal voltak elfoglalva, hogy HOT PINK pulcsi volt rajta (mi a franc?),  addig mi Suga hangjától haláloztunk el. Mert gyerekek, itt valami csodát hallhattunk. A dal lassabb hangvételű, ami annyit tesz, hogy a rap rész néha furcsa, kellemetlen, oda nem illő érzést hagy maga után. Ám, itt ilyenről szó sincs. A dal kellős közepén egy nagy törés, ami ahelyett, hogy különössé tenné azt, egyenesen tökéletessé varázsolja! 


3. A dalszöveg és a videó



Úr az Égben! Ez a szöveg gyönyörű lett. Nem viccelek, tényleg nagyon-nagyon minőségi.

허공을 떠도는 작은 먼지처럼, 날리는 눈이 나라면 조금 더 빨리 네게 닿을 수 있을 텐데...
Ha egy, a levegőben kavargó porszem lehetnék, ha egy, a levegőben szálló hópehely lehetnék, egy kicsit hamarabb elérhetnélek...” 

Tagadhatatlanul ez lett az egyik kedvenc mondatom, ami egy koreai énekes száját elhagyta. Valaha. Az egész szöveg zseniális, de ez egyszerűen gyönyörűre sikerült. 

Aztán persze itt vannak a csodálatosan összekapcsolódó részek (+ a keretes szerkezet), amelyek az egész dalon keresztül ívelnek, körforgást előidézve - amelyre a klipben láthatunk utalásokat, nem egyszer. 

1, 얼마나 기다려야, 또 몇 밤을 더 새워야,  널 보게 될까, 만나게 될까 ?
"Mennyit kell még várnom? Hány éjszakát kell még álmatlanul végigszenvednem, hogy újra láthassalak, hogy újra rád találhassak?"

2, 조금만 기다리면, 며칠 밤만 더 새우면, 만나러 갈게, 데리러 갈게... 
"Ha csak még egy kicsit vársz, ha még pár éjszakát álmatlaul töltesz, újra találkozhatunk, újra rád találok..."


1, 얼마나 눈처럼 내려야 그 봄날이 올까?
"Hányszor kell még hópehelyként a földre hullanom, hogy minket is elérjen a tavasz melege?"

2, 벚꽃이 피나봐요,  이 겨울도 끝이 나요.
"Úgy tűnik, talán szirmot bontanak a cseresznyefa virágok, úgy tűnik a tél a végéhez ér."


Akkor. A dalszöveggel kapcsolatban még beszélhetnénk ezer dologról, de egyet mindenképp meg akarok említeni. Ahogy a videóban megjelenik egy-egy szövegrészlet. Imádtam, most is ezeket szeretem a legjobban. 

Tudom, hogy sokan ismét előkapták a detektív kabátjukat és nagyítójukat. 

"Valaki meghalt."

"Mindenki meghalt." 

"Egy ultracsavaros univerzumban járunk." 

Nos, lehet hogy igazuk van. Lehet, hogy ismét valami olyat láthattunk, amit csak a zseni rajongók tudnak majd elmagyarázni nekem, de őszintén szólva, jelenleg teljesen meg vagyok elégedve azzal, amit tényleg láttam is. 

Hogy mit láttam? 

Miről szól a dal? A barátságról. Egy barátságról, melynek útjában áll valami. Az idő, az idő hiánya, a távolság, vagy teszem azt bármi. Kinek ne lett volna még ilyesmiben része? Mikor egy jó barát, akire az ember támaszkodhat, eltűnni látszik az életéből, az szomorú, nem is kicsit. Végül is, azt mondják, a barátaink a családunk, csak épp azon családunk, akikek tagjait mi választjuk. 

Szóval, miután próbáltam kicsit okosnak beállítani magam, folytassuk.


Tehát, ha a szöveget olvassuk, érthetjük, hogy aki írta, valahol haragszik amiért ide jutott a kapcsolatuk - de végül azért kisül, hogy nem csak a másik fél a hibás mindezért. Mind a ketten vágynak arra, hogy újra minden a régi lehessen köztük, ám hogy ez lehetséges-e, azt nem tudni. 
Maga a videó is így kezdődik. 

Valaki a sínek mellett áll, majd lelép, s azt hallgatja, vajon jön-e már a vonat. A szöveg szerint pedig ezen a vonaton ül a mesélőnk, ki a akár a világ másik végére is elvinni barátját, még ha csak remélni tudja is, hogy ott majd véget vethetnek a problémának, ami közéjük állt.


Úgy vélem teljesen mindegy, hogy épp melyik tagot látjuk a képeken, hisz ez nem személy szerint róluk szól. Egyszerűen egy kapcsolatról, amibe bármelyikünk beleélheti magát. 

Tehát, essen szó a vonatról. Ami persze nem szó szerint értendő - szerintem -, sokkal inkább a rohanó idő szimbólumaként. Szereplőnk ott ül a vonaton, ami egyre csak rohan, míg ő mozdulatlan marad, s szépen lassan felidézi az emlékeit, amiket barátjával/ barátaival élt át. Aztán persze jön a felismerés, hogy mindennek vége, ez csak a múlt, a helyek ahol régen jártak már üresek. 

De végül is, ez nem jelenti azt, hogy egy új helyen ne találkozhatnának újra.  Hisz: 

아침은 다시 올 거야, 어떤 어둠도, 어떤 계절도, 영원할 순 없으니까” 
"Ismét eljön a reggel, hisz legyen bármilyen sötét, legyen bármilyen évszak, semmi sem tarthat örökké."

Ez után ébredünk rá arra, hogy nem csak minket sodor magával az idő, de azokat is, akik fontosak nekünk. Lehet, hogy a múlbeli pillanatoknak vége, de ettől függetlenül a jövőben még alkothatunk pont olyan fontos, jelentőségteljes emlékeket, amikre jó lesz visszatekinteni.

Én szeretek pusztán ennyiként gondolni a videóra, nincs kedvemre ahogy sokan túlbonyolítják. Tetszik ez az egyszerű elgondolás, eléggé szépnek vélem így is.

Na most akkor, először is, a videóban megjelenő szövegrészletek: 


1. 사진 / fénykép






2. 열차 / vonat






Másodszor, a videóban megjelenő utalások: 


1.

"Az emlékeinken merengve, egy helyben állunk, míg az idő tovarohan."









2.

"Míg el nem fogadjuk, hogy ez csak a múlt. Míg nem próbálunk ellene tenni valamit."









3.


"Míg rá nem jössz, hogy nem haladsz egyedül az úton, s soha nem is haladtál."























Ez egyszerűen csodálatos volt, tényleg. Én olyan nagyon beteg voltam három hétig, hogy azt hittem, a végén még kivégez ez az idióta influenza, s ennek ellenére a rajongókkal növeltem a nézettséget, s az első 10 millióból minimum két milliót én adtam hozzá a nézettséghez. Ezt nem lehet megunni. Újabb és újabb apró jelenetet fedez fel az ember - vagyis én -, s a saját kis elképzeléséhez hozzá is adhatja. 


Tudom, amit én vettem észre, az nem valami nagy dolog, de én inkább erre a jelentésre próbálok koncentrálni, ez volt az első ami eszembe jutott, s úgy érzem, nem is véletlenül.


Ma a zene pedig... magáért beszél.





A Spring Day: 


10/10 +5
Mert, a BIGHIT végre meghallgatta a könyörgésem, és láss csodát, VAN REFRÉN!




Akkor, nem csak ennyi volt ám! Mindössze egy hetet kellett várnunk, hogy a Not Today című számhoz is kaphassunk egy klipet. Áháhá, nem is húzom az időt, annyit mondok, megérte várni. 


Ugye a dalt már hallhattuk - megjenet, és egy órán belül már lefordítottam, nagyon izgatott lettem miatta. Pusztán azért, mert zseniális!


Vessünk rá egy pillantást!




Gyerekek... én nagyon rég láttam már ennyire jó felvételeket. Aki a kamerát a kezében tartotta, aranyat ér! Hát látjátok mennyire gyönyörű az egész? Persze nem olyan értelemben, ahogy a Spring Day, sokkal inkább profizmus szempontjából. Le a kalappal! Remélem jól megfizették azokat, akik készítették, mert kiváló lett!


Másodsorban. A szám szintén jó lett, bár ezt már a rövidke bemutató videóból is tudni lehetett. Emlékszem, mikor azt megnéztem, egyből a Triptych (a valaha volt legjobb Cypher!) jutott az eszembe, s ha ti is jól megfigyelitek, újra meghallgatjátok a Cypher-t, kizárólag a zenére koncentrálva RM és Suga része alatt, pontosan érteni fogjátok miféle hasonlóságról beszélek. Megvan benne az a mélység és sötétség (hangzásilag), amiért az előző bejegyzésemben könyörögtem! Nem tudom mi történt a BTS háza táján, de minden egyes kívánságom meghallgatásra került - sőt teljesítették is őket. Nem tudok panaszkodni, tényleg, egy kicsit sem. 

Oké, nézzük a legjobb pillanatokat!



1. A 'WINGS'
Mint madarak az égen...




2. A legszebb képsor, ami ebben a videóban láttam:
Mikor a végén immár sötét van, s megjelennek a kis parázs szerű fények, na az, gyönyörűre sikerült!
(Minden alkalommal visszatekerem erre a részre, minimum egyszer!)


3. 
총! 조준! 발사!
chong! jojun! balsa!
Fegyvert! Célozz! Tűz!

Ez egy ikonikus része a dalnak, talán a legkiemelkedőbb, amire mindenki emlékezni fog!

4. 
뱁새들아 다 hands up!
baepsaedura da hands up!
A baepsae|뱁새 szót mint tudjuk, a BTS rég kisajátította magának. És imádom!

5. 
Suga
 Csak úgy szimplán az egész rap része. Ahogy megadja a dal hangulatát + a része végén bevágott apró, kis agresszív "HA". Taps, taps.

6. 
A tánc
Erőteljes, feszes koreográfia, megfűszerezve pár könnyen megjegyezhető kézmozdulattal.

7. 
A szem



A nagy kérdés pedig... Miért látta saját magát Jeongkook? Én úgy vélem azért, amit a szöveg is állít - pont ennél a résznél:

"Throw it up! Throw it up!니 눈 속의 두려움 따위는 버려
Break it up! Break it up!널 가두는 유리천장 따윈 부숴"


"Hajítsd el, hajítsd el messzire a félelmet, amit a szemeidben látok!
Zúzd össze, zúzd darabokra az üvegkalitkát, amit fogva tart!'

Tehát lényegében, szabadulj meg a saját magad által teremtett, a magadban rejlő gyengeségtől,
Hisz néha a legnagyobb ellenséged... Te magad vagy.



Egy dolog azonban akadt, ami még most is "szúrja a szemem". Nem tudom, hogy egyet fogtok-e érteni, de... nos... mikor először láttam RM részét az első refrén után, elkapott a röhögés.




Mindössze arra tudtam gondolni, hogy RM olyan, mint egy részeg törpe-kobold, aki csak úgy dölöngél ide-oda. Nem tehetek róla, még most se szeretem ezt a részt. 



Viszont. Összességében egy nagyon jó dalt kaptunk, amihez egy kifejezetten profi videót forgattak. Nehezen lehet megunni - kivéve RM részét, amin még mindig elkap a röhögés.

A másik, ami miatt nagyon sokat panaszkodnak a rajpongók, az igazságtalan szövegelosztás és hogy Jin alig pár másodpercre tűnik csak fel a videóban (amiatt persze már az a pletyka is szárnyra kapott, hogy elhagyja a bandát. *sóhaj*) Ehhez csak annyit tudnék hozzáfűzni, hogy ja, igazuk van. Tényleg vannak tagok akik több részt kaptak, és vannak akik kevesebbet. Vannak akiket többet látunk, vannak akiket kevesebbet.

De mint ahogy azt elmondták, a szövegrészeket ők osztják be maguk közt, attól függően, kinek milyen részhez passzol a hangja sbt. --> Azonban az élő fellépések alkalmával Jin és JH is több részt kapott (legalább a SD előadásakor), csak hogy a rajongók elégedettek legyenek. Probléma egy része megoldva. 

A Jin-t hiányolóknak pedig nem nagyon tudok mit mondani. Ez így alakult. Majd máskor máshogy lesz. LOL. Még ha nem is tetszik sokaknak, gyanítom nem fognak új klipet forgatni a kedvetekért. :D


A Not Today: 

10/10 + 1
Csak mert imádom Suga 'HA' "kiáltását" a rap része végén. LOL.
(És ha még egyszer levágja valamelyik kamerás pasas az élőkben, kicsapom a hisztit.)


Az egész albumról beszélve... REMEK. A YNWA és a WINGS teljes verziója tökéletesen illett a képbe, nagyon szépen kidolgozottak voltak, ahogy arra számítani is lehett. Ezúttal is csalódtam, csak most épp pozitívan. Csak így tovább! 

Ó, és tartozok egy vallomással. Egy igen kínos vallomással.

Emlékeztek még, mikor azt mondtam, hogy nem szeretem a WINGS albumot? Hát, nos, hogy is mondjam. Mikor a YNWA kijött (másfél hete), újra beleástam magam az albumba, és rá kellett jönöm, hogy megszerettem. Nem emésztettem meg minden számot, de torál ráfüggtem az Am I Wrong című számra. Ciki, nem ciki, jobb későn mint soha.


Hááát, akkor ez ennyi lett volna. A többi visszatéréssel még lógok, szóval nekiesek azoknak is + az elmaradt fordításoknak, amiket kértetek. 

Nézzétek el nekem ezt a késést, de azt hittem meghalok :D 

Legyen szép napotok, és ne feledjétek megvenni az albumot! 


(Ha még egyszer összecsúszik a bejegyzésem, kidobom a gépem az ablakon...)

4 megjegyzés:

  1. Imádom az album reakcióidat!! Mindig mondasz valamit amire én nem gondolnék!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Köszönöm szépen, hogy olvastad, remélem jól szórakoztál közben! :)

      Törlés
  2. Szia!:D
    Úristen, nagyon tetszik amit írtál a Spring Dayről :O hasonló dolgok kavarogtak bennem is, csak én nem tudtam volna ilyen szépen megfogalmazni xd Annyira gyönyörű ez a dal, sose gondoltam volna, hogy ilyesmi fogok kapni a BTS-től. Mármint hogy ilyet promotáljanak. Imádom az első hallgatástól, a koreográfia meg majdnem olyan gyönyörű mint maga a dal *.* a Not today pedig.... Őrület! Ez első 10 másodperces teaserből tudtam, hogy imádni fogom, de rendesen ráfüggtem xd brutál jó a tánca, nem annyira bonyolult mint mondjuk a dope vagy a fire, de az biztos, hogy nagyon látványos. Egyszerűen imádom mindkét dalt, az egész albumot és imádkozok, hogy egyszer ezt egy koncerten élőben láthassam/hallhassam. Addig pedig szépen gyűjtögetem a pénzem mert ezt az albumot egyszerűen meg kell vennem >.<

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Köszönöm, hogy elolvastad, és hagytál kommentet is! :) Ó, dehogynem, még jobban is megfogalmaztad volna! :)

      Tényleg nagyon szép dal lett, és nem kétlem, hogy sokat dolgoztak vele, mert nagyon-nagyon sok munkát látni mögötte. :) Örülök, hogy egy ilyen számmal jöttek ki, és hogy nem a Not Today lett a promós daluk. Nem mintha az nem lenne nagyon jó, de így egy újabb oldalukat láthattuk. :)

      Ó, imádkozok veled, mert ezt látnunk kell! Reméljük, hogy egyszer nekünk is szerencsénk lesz, és láthatjuk őket! :)

      Még egyszer köszönöm a hozzászólást, mint mindig, most is nagyon jó volt olvasni! :)

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...